Qui Som?
L'Esberla
L’Esberla és una cooperativa d’iniciativa social i sense ànim de lucre de facilitadores, formadores i dinamitzadores; els seus àmbits d’expertesa són la justícia de gènere, la democràcia profunda i l’ètica de la cura, i l’ecofeminisme i la sobirania alimentària. Durant 5 anys han gestionat 3 serveis de menjadors ecològics, tot integrant i harmonitzant el treball amb els infants i joves, les famílies, els equips de monitoratge i cuina, i la relació amb les productores. Han impulsat i format part, també, del circuit curt del Maresme, xarxa que agrupava gestores i productores del territori. Per altra banda, compten amb un equip intern de persones llicenciades en medi ambient i ordenació del territori, i facilitadores de grups formades en treball que reconnecta, treball de processos, i dinamitzadores de l’àmbit comunitari.
Menjadors Ecològics
Menjadors ecològics és una associació que promou els menjadors ecològics i de proximitat com a model saludable, educatiu, sostenible i just. La seva tasca consisteix en acompanyar i viabilitzar les transicions vers un model alimentari més saludable, sostenible i promovent la relació entre tots els agents implicats (producció, cuina, famílies i Administració Pública), i desenvolupar les estructures i les eines necessàries per facilitar aquesta transició. sostenible,. Al 2016 van començar a desenvolupar el projecte “Menú 2020: transformar el menú per transformar el model alimentari”, que pretén crear les estructures i capacitats necessàries per potenciar un canvi en el model alimentari als menjadors escolars i garantir una alimentació saludable, sostenible i justa.
El pa sencer
La cooperativa El Pa Sencer té com objectiu afavorir la transformació social a partir de la transició cap a sistemes agroalimentaris basats en el paradigma de la sobirania alimentària i amb perspectiva feminista. Per dur a terme aquest objectiu es centra en 4 accions: (1) Creació i divulgació de pensament crític en els àmbits de l’alimentació, la pagesia i el món rural, entre altres, a través de la convocatòria de jornades, l’organització d’activitats culturals, la participació en mitjans de comunicació, l’edició de llibres, revistes i publicacions o qualsevol altre format que pugui ser rellevant. Som l’equip editor de la Revista Soberania Alimentaria, Biodiversidad y Culturas (2)Provisió de serveis de consultoria, assessorament i acompanyament a projectes de transformació socioeconòmica i dinamització de processos en els àmbits esmentat, (3) Incidència política, educació i cooperació al desenvolupament i (4) Recerca sobre temàtiques alimentàries, pagesia i món rural, entre altres.
Arran de terra
La cooperativa Arran de terra promou, a partir dels principis de l’Agroecologia i la Sobirania Alimentària, la transició cap a sistemes alimentaris i societats més justes i sostenibles. Per mitjà d’aquests processos locals de transició agroecològica fomenta la producció ecològica i el consum de proximitat, la cohesió territorial i social, la justícia social i ambiental, i la conservació dels ecosistemes i els recursos naturals. D’aquesta manera, procura donar resposta a alguns dels principals reptes als que han de fer front actualment tant la pagesia com les societats locals en el seu conjunt, des de la garantia del dret a l’alimentació. Arran de terra fa projecte de dinamització agroecològica, sensibilització i incidència, formació i recerca.
Antígona
Antígona Procesos Participativos impulsa i acompanya processos comunitaris des de fa més de vint anys. Abordem la participació com un procés pedagògic orientat a la transformació social que, partint d’allò quotidià, permet indagar, definir i realitzar col·laborativament canvis en els nostres entorns, posant la vida en el centre. En els últims anys, hem començat a impulsar projectes vinculats amb l’alimentació, en col·laboració amb especialistes en la temàtica i incorporant l’enfocament participatiu de l’associació. En aquests projectes, partim de les dinàmiques, perfils i agents del territori per a definir i implementar, de manera col·laborativa, iniciatives que donin resposta a problemàtiques vinculades amb l’alimentació, prioritzades pels mateixos agents locals (Alimentem el Besòs-Maresme, Cuinem barri: alimentació saludable al nostre abast).